The Final Countdown

Het gebeurt niet vaak dat ik ’s nachts wakker lig of wakker schrik. In de aanloop naar de verschijning van ons boek heb ik een aantal van dat soort nachtelijke braakmomenten gehad. De laatste week van het afgelopen jaar stond voor ons in het teken van de laatste correcties van de teksten voor het boek. Nog één keer met aandacht door de teksten heen, hier en daar een kleine correctie aanbrengend. En dan nog lees je categorisch steeds over dezelfde fout heen. Een tekstblindheid die soms door je partner of iemand anders, die nog even tegenleest, aan het licht wordt gebracht. Kortom, een paar dagen van intensief bezig zijn als de culminatie van een project van ruim een jaar!

Afijn, de nacht nadat we de definitieve correcties naar de uitgever hadden teruggestuurd,  schoot ik ineens wakker. Ik had gedroomd dat ons boek met de grond gelijk werd gemaakt. Te slecht voor de Slegte, zeg maar.  Het voelde als een persoonlijke nederlaag. Alsof ík daarmee werd afgewezen. Archetypische menselijke thema’s besprongen mij als demonen in mijn droom. Hoe ik uiteindelijk weer in slaap gevallen ben weet ik niet. Wat ik wel weet is dat ik de volgende dag de radio aanzette om weer een stukje van de Top2000 te luisteren. En, alsof iemand wist wat ik had gedroomd en wat ik nodig had, hoorde ik de aankondiging van een nummer van de band Europe; The Final Countdown! De DJ introduceerde het nummer als “de grootste eendagsvlieg ooit!” In de zomer van 1986 kon je nergens de radio aanzetten of je hoorde dit nummer. En iedereen zong mee.

Een tekst over een naderend afscheid, het afsluiten van een periode en de hoop op een nieuw begin. Zo beleef ik het nu ook. We tellen af naar het moment dat we ons boek in druk in handen hebben. We kijken uit naar de presentatie op 9 februari. We sluiten daarmee iets af én er begint iets nieuws. We hebben de afgelopen anderhalf jaar zo’n beetje de hele creatiespiraal van Marinus Knoope doorlopen. We staan op het punt van  oogsten. En dat gaan we doen. In het nu genieten van wat we hebben gecreëerd. En ons vooral geen zorgen maken over wat er later nog gaat komen. De band Europe kon in 1986 niet vermoeden dat ze de grootste eendagsvlieg ooit zouden uitbrengen.

Wij geloven in wat we in ons boek schrijven. Wij geloven dat de ontwikkeling van goed leiderschap de wereld een stukje mooier maakt. En in het vertrouwen dat over ruim 25 jaar iemand nog eens ons boek leest, ga ik weer rustig slapen!

We tellen af. It’s the final countdown. We proudly present: “Wat voor leider ben jij?”

Mede namens Carin Suurenbroek
Henk van de Steege

http://www.youtube.com/watch?v=AyggY_R3jU8

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s