Vragenlijst

Bij het boek “Wat voor leider ben jij?” hebben we de vragenlijst “Dimensies van leiderschap” ontwikkeld. We raden je aan eerst onderstaande instructie te lezen. Wil je direct aan de vragenlijst beginnen klik dan  HIER

De vragenlijst kan je helpen om meer inzicht te krijgen in jouw stijl van leidinggeven. Je krijgt informatie over jouw (mogelijke) voorkeuren voor een bepaalde dimensie dan wel een aspect hiervan. We willen benadrukken dat dit instrument beschrijft en geen diagnose stelt. Wanneer je deze lijst voor jezelf invult, geef jij jezelf als het ware feedback. Deze feedback kun je ook bij anderen halen door hen te vragen deze lijst in te vullen met jou voor ogen. Vervolgens is het belangrijk dat je hierop reflecteert en hierover spreekt met mensen om je heen. De ervaring leert dat dit meestal boeiende en inzichtgevende gesprekken zijn. Op deze manier verzamel jij informatie over jezelf. Wat je vervolgens met deze informatie doet is geheel aan jou. We geven een aantal suggesties.

  1. Gebruik het profiel als bladwijzer bij het boek. Lees als eerste de hoofdstukken over de dimensies waar jij hoog op scoort (jouw Top 5). Mogelijk vind je herkenning en bevestiging.
  2. Kijk eens naar de dimensies waar jij laag op scoort en lees de bijbehorende hoofdstukken. Kan het zijn dat je hierin nog iets te ontwikkelen hebt?
  3. Gebruik deze vragenlijst als nul- en eindmeting bij een leiderschapstraining om je eigen ontwikkeling gedurende de opleiding zichtbaar te maken. Mogelijk dat de uitslag van de vragenlijst je helpt om jouw leer- en ontwikkeldoelen aan te scherpen.
  4. Maak jouw ontwikkeling als leider zichtbaar door de dimensies van leiderschap in de tijd in kaart te brengen. Welke dimensies gebruikte je als beginnend leidinggevende en welke zijn nu dominant? Welke top 5 in dimensies had je vijf jaar geleden? En nu? En welke wil je over 10 jaar kunnen inzetten?
  5. Gebruik de vragenlijst om de diversiteit binnen jouw team in kaart te brengen. Inzicht in de verschillen kan helpen om elkaar beter te gaan “lezen” en begrijpen.
  6. Maak het verschil tussen huidig en gewenst gedrag zichtbaar in jouw team. Welke dimensies zet je nu als groep of afdeling in en welke wil je gaan inzetten? Welke prioriteiten stel je daarbij en welke stappen kun je als team gaan zetten met elkaar? Gebruik de vragenlijst weer als nul- en eindmeting om de ontwikkeling in een cultuurtraject helder te krijgen.
  7. Zie het invullen van de vragenlijst als een leuke exercitie alsof je jezelf even in de spiegel bekijkt en weer over gaat tot de orde van de dag.

Nieuwsgierig geworden? Vul de vragenlijst HIER in!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s